Dne 22. 11. 2024 se žáci 1. a 3. ročníku oboru truhlář, ze Střední školy gastronomické a technické v Žamberku, zúčastnili exkurze v dřevozpracujícím podniku s více než sedmdesátiletou tradicí. Profesionální přístup vedoucích pracovníků, kteří nás provázeli, zaujal chlapce hlavně i tím, že si mohli některé činnosti vyzkoušet v praxi. U nespočtu moderních strojů, které jsou součástí výrobní linky, nás nadchla především funkčnost, kdy lze jednu součástku celkového výrobku vytvořit na jednom pracovišti. Prošli jsme veškeré pracovní procesy, od příjmu materiálu, vytvoření jednotlivých částí, povrchové úpravy, kompletace, balení, až po zpracování veškerého odpadu, ze kterého se dělají brikety na topení. Takže ani tříska nepřijde nazmar.
I v tomto nevlídném počasí se kluci ujistili, že je lepší být v krásně provoněné a prohřáté truhlárně než běhat někde po lešení za každého počasí. Čímž nechceme ponižovat, ani povyšovat různé profese. Všechny jsou důležité pro celkový výsledek manuální práce, která je pro nás všechny tak nesmírně cenná.